20.03.2019

Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksi

Teemat: Osakas, Vesimittari, LVI-ammattilainen, Älykoti, Isännöitsijä

Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi. Kertakustannuksen lisäksi valinnasta seuraa joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöjä – vertailuun kannattaa siis paneutua. Asiantuntija poimi ostajan oppaasta vinkkejä valinnan tueksi.

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Reaaliaikainen mittaus vähentää vedenkulutusta kaikkein tehokkaimmin.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask.

 

Lisäsäästöä vika- ja vuotohälytyksellä

 

Raha, sehän se ratkaisee paljon. Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on kuitenkin enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus.

Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin tasaisin väliajoin? Alkaako sijoitettu pääoma tuottamaan lähitulevaisuudessa?

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, Rask kertoo.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi myös tehdä lisätienestiä. Etäluettavuus ja vesilaskutuksen automaatio vähentävät isännöintitoimiston työtaakkaa.

Reaaliaikaisen järjestelmän kulutustiedoissa näkyvät poikkeamat auttavat huomaamaan ja paikallistamaan laiteviat ja vesivuodot. Sisäänrakennettu vuotohälytys poistaa lisäpalvelujen hankintatarpeen ja ennaltaehkäisee kalliiden vahinkojen syntymistä.

 

Mittauslaitedirektiivin mukainen asennus

 

Oman mausteensa valintojen viidakkoon tuovat lainsäädännölliset asiat –mittauslaitedirektiivin mukaan asukkaan on voitava seurata kulutuslukemaa helposti ja ilman työkaluja.

- Kannattaa tarkistaa, vaatiiko asennus esimerkiksi ylimääräisiä sähkövetoja, Tapio Rask selventää.

Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kaupan muihin ehtoihin. Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen.

Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus vapauttaa taloyhtiön turhilta jatkomurheilta ja lisäkustannuksilta.

- Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas kannattaa ladata. Se on todella selkeä ja kattava apuri, Rask päättää.

Maksuton opas käy läpi kuusi valinnan kannalta tärkeää osa-aluetta: hinta, teknologia, asennus, vedenmittausdata, taloyhtiön strategia ja palvelun tarjoaja.

 

Lataa maksuton ostajan opas

 

 

Teemat: Osakas, Vesimittari, LVI-ammattilainen, Älykoti, Isännöitsijä

Tilaa blogi sähköpostiisi

Tilaa blogi sähköpostiisi. Samalla liityt sähköpostilistaan, josta saat tietoa sinua kiinnostavista aiheista.