20.03.2019

VESILASKUTUS – VIISI FAKTAA

Teemat: Energiansäästö, Vesilasku, Asukas, Osakas

Kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pitäisi olla lakisääteistä. Vedenkulutustiedon asiantuntija poimi viisi näkökulmaa väitteensä tueksi.

1. Taloudellinen säästö

Reaaliaikainen vedenmittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus vähentävät Verto-kotien vedenkulutusta kolmanneksella. Kun omat valinnat muuttuvat ajantasaisiksi lukemiksi, on arkisiin tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Viimeistään ensimmäinen tasauslasku auttaa hahmottamaan, miten hintavaa lämmin vesi on.

 

2. Energian säästö

Vesilasku on myös energialasku. Lämmin vesi on arvotavaraa: se maksaa tuplasti tai jopa triplasti kylmää vettä enemmän. Kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Viisaan vedenkäytön taikasana on hana – pari minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat omaan taskuun satasia vuodessa.

3. OIKEUDENMUKAISUUS

Taloyhtiön vedenkulutuksen maksavat aina asukkaat. Kulut on saatava katettua viimeistä pisaraa myöten: kiinteän maksun mallissa maltilla kuluttavat kompensoivat lotraajien laskuja, kulutukseen perustuvassa laskutuksessa jokainen vastaa omista valinnoistaan. Vain jälkimmäinen on oikeudenmukainen tapa.

 

4. ENEMMISTÖN PÄÄTÖS

Vesilaskutustavan määrittelee yhtiöjärjestys, mutta yhtiöjärjestyksestä määräävät osakkaat. Jos taloyhtiö haluaa siirtyä päälukuun tai pinta-alaan perustuvasta laskutuksesta kulutuksen mukaisiin vesilaskuihin, pitää muutoksen taakse saada yli puolet päättävässä yhtiökokouksessa annetuista äänistä.

 

5. YHTEINEN YMPÄRISTÖMME

Kohtuullinen vesilasku on konkreettinen ympäristöteko. Ilmastokiri vaatii jokaisen tehtävissä olevan teon – vaakakupissa painavat sekä poliittiset päätökset että yksilön vastuu. Suljetaan siis hana hammaspesun ajaksi ja pestään täysiä koneellisia myös ennen kuin kulutuksen mukaisesta vesilaskutuksesta tulee lakisääteistä.

 

Verto

vedenkulutustiedon asiantuntija

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Teemat: Energiansäästö, Vesilasku, Asukas, Osakas

Tilaa blogi sähköpostiisi

Tilaa blogi sähköpostiisi. Samalla liityt sähköpostilistaan, josta saat tietoa sinua kiinnostavista aiheista.